A A A
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017
Vlasenica.Info
CIK - Saopštenje za javnost PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Subota, 16 Listopad 2010 21:18

BROJANJE "SELEKTIVNIH" GLASAČKIH LISTIĆA SA 57 BIRAČKIH MJESTA

Sarajevo, 15.10.2010. –Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o brojanju glasačkih listića sa  57 redovnih biračkih mjesta jer se na obrascima sa rezultatima sa tih biračkih mjesta nalaze matematički nelogični podaci zbog čega se ne mogu utvrditi rezultati. Brojanje će biti obavljeno danas, 15.10.2010. godine u 18:00 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača. Sa 38 biračkih mjesta (29-FBiH i 9-RS) brojaće se glasački listići za sve nivoe vlasti osim za Predsjedništvo BiH i Predsjednika i potpredsjednike RS, dok će se sa 19 biračkih mjesta (13-FBiH, 4-RS i 2-Brčko Distrikt BiH) brojati glasački listići samo za pojedine nivoe vlasti.
 
Podsjećamo da je Centralna  izborna komisija BiH trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata a to podrazumjeva objedinjavanje  glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima, glasova birača koji su glasali putem pošte i u DKP-a, te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.
 
Euforija: BiH 2:1 Belgija PDF Ispis E-mail
Autor sportsport / 24sata.info   
Srijeda, 01 Travanj 2009 21:36

Euforija je u svim bh. gradovima. Mostar, Banjaluka, Tuzla, Sarajevo, Bihać, Zenica... su na nogama. U "Domu mladih" KSC "Skednerija" okupilo se više navijača nego u subotu i prostor je pretijesan da primi sve koji bi željeli gledati utakmicu na velikom ekrenu.

Kolone automobila i dalje su na ulazu u Zenici, iako je stadion pun i ne može se smjestiti ni igla, ali je u "Kamberović polju" postavljeno platno na kojem će svi koji ne uđu na stadion moći pratiti susret.

Lagana kiša počela je padati, ali se nadamo da neće pokvariti slavlje naše reprezentacije i navijača koji su stadion "Bilino polje" ispunili do posljednjeg mjesta.

Igrači oba tima polako završavaju sa zagrijavanjem i uskoro će krenuti put svlačionica na posljednji dogovorNavijači su napravili fantastičan štimung, a Blaževićevo pozdravljanje izazvalo je erupcpiju oduševljenja:

"Ćiro majstore, Ćiro majstore..." ori se Zenicom...

Obje reprezentacije su već na zagrijavanju, a Belgija će igrati u sastavu: Stijnen, Witsel, Swerts, Simons, Mirallas, Dembele, Mudingayi, Kompany, Vermaelen, Fellaini, Sonck.

Sudija utakmice je Vladimir Hrinak koji je već sudio meč kvalifikacija u Briselu kada smo poraženi sa 1:4 i nadamo se da neće ponovo biti sretan Belgijancima.

 

Više...
 
Bastah i ostali: Sušica samo Sabirni Centar PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Četvrtak, 26 Ožujak 2009 06:19
23 mart 2009  Bivši operativni kriminalistički tehničar pri policijskoj stanici u Vlasenici kazao da mu “nije poznato” da je Bastah učestvovao u privođenju Bošnjaka. Milanko Šargić, dajući iskaz u korist Odbrane Predraga Bastaha na suđenju za zločine u Vlasenici, kazao je da mu nije poznato da su Bošnjaci u Vlasenici privođeni u stanicu policije, ali da smatra kako su “pozivani kao i svi ostali radi predaje oružja”.

“Za logor Sušica sam čuo tek nakon rata. Iz medija sam čuo da je to logor. Tokom rata sam čuo da je to sabirni centar za zaštitu građana. Nikad nisam bio tamo”, kazao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, te Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za niz zločina počinjenih 1992. godine u Vlasenici, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

“Viđao sam ljude u stanici, ali tu je bila konfuzija pa nisam siguran ko su ti ljudi. Ja sam malo vremena provodio tu, jer je krim-služba bila rastrojena”, kazao je Šargić.

Prema njegovom iskazu, rat u Vlasenici počeo je u aprilu 1992. godine “ulaskom Novosadskog korpusa u grad”, nakon čega je stanovništvo pozivano na predaju oružja.

“Ja sam isto otišao da predam svoje naoružanje. Uzeli su mi ga neki namazani ljudi i predložili mi da nosim bijelu traku ili trobojku, srpsku zastavu, na rukavu radi bezbjednosti”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja o prvooptuženom, Šargić je kazao da poznaje porodicu Bastah “od prije rata”, te da zna da je Predrag Bastah bio u policiji, ali ne u kojem svojstvu.

Na upit Bastahove Odbrane o ovlastima rezervne policije, Šargić je rekao da smatra da rezervni policajci “nisu privodili ljude bez naloga”, te da se njihova obaveza prema privedenim licima završavala “nakon predaje dežurnom policajcu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart 2009. godine.
Ažurirano Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 07:24
 
Potvrdjena Identifikacija za Tri Zrtve Bosnjaka Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Bektašević Dževad   
Subota, 16 Listopad 2010 20:42
Dana 05.10.2010. godine postupajući po naredbi kantonalnog Tužilaštva u Tuzli, u prostoriji JKP "KC" u Tuzli, tim za identifikaciju predvođen gosp.Tuco i dr. Vedo, u zakazanom terminu obavio je sastanak sa pozvanim porodicama žrtava za koje su pristigli DNA nalazi o podudanrosti. Među pozvanim porodicama je i pet porodica za posmrtne ostatke tjela ekshumiranih sa područja predratne opštine Vlasenica.

- Kuduzović (Rašid) RamoKuduzović Aljo, iz Vlasenice pozvan je radi identifikacije tjela oca Kuduzović (Rašid) Ramo, r. 10.10.1927. godine u Džematu, opština Vlasenica, ubijen 18.02.1993. godine u rejonu sela Begići, opština Vlasenica, prilikom pokušaja prelaska iz Cerske prema Kladnju. "Tjelo mog oca sam pronašao 2003 godine u jednom potoku u blizini našeg naselja, nedostajala je tada lobanja, nakon godinu dana 2004. godine u blizini kuće moje sestre i zeta u naselju Džamdžići pronađena je samo lobanja, i ubrzo posije toga 2005. godine dobiven je nalaz DNA i potvrđeno da ta lobanja pripada mom ocu. Pozvan sam na sastanak 17.03.2006. godine na kojem mi je rečeno da je došao pozitivan nalaz samo na lobanju. Ja sam tada rekao da se to ponovo uporedi i da ja mislim da treba ostali dio tjela da bude njegov, onaj koji je pronađen u Begićima. Rečeno mi je tada da će se to odmah poslati na analizu. U ovom periodu od 2006 do danas više puta sam preko udruženja iz Vlasenice pokušavao da to ubrzam, međutim vidim koliko je pokazano interesovanje za naše zahtijeve, kad je meni trebalo 4 godine da ono što sam rekao se samo uporedi, pa koliko će onda trebati onim koji ne znaju gdje su tjela njihovih najmilijih. U ovom trenutku teško mi je, a u jednu ruku i olakšanje što ću napokon moći da ukopam tjelo mog oca. Ukop ću obaviti u zakazanom terminu zajedničke dženaze u aprilu 2011 godine na mezarju Rakita u Vlasenici" izjavio je Aljo.

Mujičić (Mujo) Mehmed. Mujičić Ibis, iz Vlasenice, nastanjen u Živinicama naselje Kovaći, došao je kako bi identifikovao posmrtne ostatke brata Mujičić (Mujo) Mehmed, r. 03.05.1943 u naselju Stedra, opština Vlasnica, ubijen 13.07.1992. godine u mjestu Stedra, opština Vlasenica, prilikom etničkog čišćenja od Bošnjaka naselja Stedra.  "Moj brat je ubijen prilikom napada vojske RS na naselje Stedra. Nakon  napada naše komšije su nam dali informaciju da je Mehmed ostao  u selu u kojem su neki od mještana zarobljeni i odvedeni a  da je veći dio  ubijen  i da su tjela  ubijenih ostala u selu na površni zemlje. Lokaciju na kojoj se pretpostavljalo da se nalazi  tjelo Mehmeda smo pronašli i ekshumacija je izvršena u septembru 2009. godine. Teško mi je danas, naša majka je umrla, nije dočekala da pronađemo i ukopamo tjelo Mehmeda dok je ona bila živa. Supruga i djeca Mehmeda su van BIH, i sa njima ću se dogovoriti oko mjesta ukopa tjela" rekao je Ibis.

- Jusić (Husein) Osman. Jusić Mirsada, nastanjena u Živinicama, naselje Šarenjak, pozvana je kako bi prisustvovala identifikaciji supruga Jusić (Husein) Osman, r. 02.04.1961. godine u Vlasenici, ubijen 26.07.1992. godine u rejonu Macesi, opština Vlasenica. "Ja sam zajedno sa mužem i djecom živjela u Kuljančićima, selo blizu Vlasenice, kada je rat došao mene i komšije su 02.06.1992. godine zarobili, nakon čega su nas deportovali prema Kladnju. Moj muž Osman je pobjegao kroz šumu prema Cerskoj, jer su sve muškarce koje su zatekli u selu odmah ubijali. Nisam o njemu ništa znala, sve dok nisu počele dolaziti komšije iz Cerske i dobila sam informaciju da je Osman ubijen. Čula sam da je njegovo tjelo pronađeno 2006. godine u Masesima opština Milići i da je bilo svo vrijeme na površini zemlje te da nije kompletno. Žalosno je sve to, što je toliko vremena proslo 4 godine od pronalaska do danas, pa i još nije kompletno, međutim dobro je i to da se išta pronašlo. Ja ću prihvatiti to kako jeste a evo tu je i Osmanov brat Hasib upoznat je, dogovoriću se sa djecom i njegovom majkom oko mjesta ukopa, njegovog tjela." Svoju priču ispričala je Mirsada.

- Rizvić (Omer) Ibrahim. Rizvić Zumra, nastanjena u Tuzli, naselje Solina, pozvana je radi pristiglih podudarnih DNA nalaza za supruga Rizvić (Omer) Ibrahim, r.11.06.1956. godine u naselju Glodi, opština Zvornik, ubijen 09.03.1993. godine u Cerskoj, opština Vlasenica. Sa Zumrom je došao i Ibrahimov brat Senad, koji je rekao da na mjestu pronalaska posmrtnih ostatka Ibrahima u mjestu Turnadžići, postoji informacija da se u blizini mogu pronaći jos djelovi tjela. Obzirom da je tjelo za koje je došao nalaz većim djelom nekompletno, porodica je mišljenja da se treba izaći na teren provjeriti informacije i eventualno sačekati da se tjelo kompletira pa tek onda pristupiti identifikaciji. Dobivene informacije će preko predstavnika INO BiH, biti prenesene nadležnim kako bi se organizovao izlazak ekipe na pomenutu lokaciju. Članovima porodice je ostalo da sačekaju pregled lokacije i eventualni pronalazak nedostajućih djelova nad kojim je potrebno izvršiti dodatnu DNA usporedbu, kako bi mogla biti pridodata nekompletnim posmrtnim ostatcima koji pripadaju tjelu Ibrahima.

Hurić (Mehmed) Ajka. Pozvani članovi porodice za tjelo Hurić (Mehmed) Ajka, r.01.01.1920. godine u naselju Mramor, opština Vlasenica, ubijena 01.03.1993. godie u rejonu sela Turnadžići - Cerska, opština Vlasenica, nisu se odazvali pozivu iz razloga što nisu mogli pribaviti identifikacioni dokument  na osnovu kojeg bi se mogli utvrditi vjerodostojni podatci za ubijenu Ajku. Sastanak sa članovima porodice će biti zakazan za sledeći slobodan termin.

Identifikaciji su pored predstavnika tima za identifikaciju, pozvanih članova porodica ubijenih, predstavnika medija prisustvovali i predstavnici Udruženja "Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95"

Dževad Bektašević
 
Izborni Rezultati BiH 2010 PDF Ispis E-mail
Autor CIK   
Nedjelja, 03 Listopad 2010 21:46
Statistika - "Izbori 2010" u BiH

IZLAZNOST BIRAČA:

BiHFBiHRSD.Brčko
 56,28%56,42%55,64%64,90%
 Ukupno nevažećih glasova: F 69884, RS 58671  
Izbori za članove predsjedništva BiH
(privremeni rezultati - 93.28% biračkih mjesta)
 
BOŠNJAČKI ČLAN
1. Bakir Izetbegović - 34,82% - 151034
2. Fahrudin Radončić - 30,74% - 133314
3. Haris Silajdžić - 24,87% - 107881
 
SRPSKI ČLAN
1. Nebojša Radmanović - 49,86% - 279090
2. Mladen Ivanić - 46.91% - 
262532
3. Rajko Papović - 3,23% - 18075
 
HRVATSKI ČLAN
1. Željko Komšić - 60,87% - 315659
2. Borjana Krišto - 19,58% - 
100558
3. Martin Raguž - 10.72% - 55616 
 

Izbor za predsjednika RS

(privremeni rezultati - 90,88% biračkih mjesta)

 
SNSD 

1. MILORAD DODIK - 52,08% - 292971

2. ТАДИЋ ОГЊЕН - 37,02% - 208251

 

 

10.11.2010 Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je jutros na svojoj web stranici djelimične rezultate iz Glavnog centra za brojanje glasova za članove Predsjedništva BiH. 

Kada je u pitanju bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ima 137.857 glasova (136.983 redovni, dva u odsustvu, 195 mobilni, 677 poštom); kandidat Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ima 122.356 (121.435 redovni, jedan u odsustvu, 104 mobilni, 816 poštom); kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić ima 100.241 glasova (97.722 redovni, jedan u odsustvu, 167 mobilni, 2.351 poštom).

Slijede kandidat Demokratske narodne zajednice BiH Ibrahim Đedović s 11.293 glasa (11.086 redovni, 207 poštom); kandidat Bosanskohercegovačke patriotske stranke Mujo Demirović sa 7.587 glasova (7.483 redovni, osam mobilni, 96 poštom); kandidat Stranke demokratske aktivnosti A-sda Đemal Latić sa 7.104 glasa (7.036 redovni, jedan u odsustvu, tri mobilni, 64 poštom); kandidat Građanske demokratske stranke BiH Ibrahim Spahić sa 6.049 glasova (5.995 redovni, jedan u odsustvu, pet mobilni, 48 poštom); kandidat Bosanske stranke Izudin Kešetović s 3.669 glasova (3.634 redovni, jedan u odsustvu, četiri mobilni i 30 poštom) te nezavisni kandidat Aida Jusić s 1.967 glasova (1.929 redovni, tri u odsustvu, četiri mobilni i 31 poštom). 

Kada se radi o hrvatskom članu Predsjedništva BiH, kandidat Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić ima 290.145 glasova (287.790 redovni, četiri u odsustvu, 368 mobilni, 1.983 poštom); kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjana Krišto ima 96.635 glasova (95.768 redovni, četiri u odusustvu, 49 mobilni, 814 poštom), kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990-HSP BiH Martin Raguž ima 53.493 glasa (52.905 redovni, 92 mobilni i 496 poštom). 

Slijede kandidat Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović s 39.604 glasa (39.494 redovni, sedam u odsustvu, 48 mobilni, 55 poštom); neovisni kandidat Pero Galić s 1.371 glasom (1.325 redovni, dva u odsustvu, tri mobilni i 41 poštom); neovisni kandidat Mile Kutle s 923 glasa (917 redovni, jedan mobilni i pet poštom) te neovisni kandidat Ferdo Galić s 810 glasova (801 redovni, tri mobilni i šest poštom).

Kandidat SNSD-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ima 271.900 glasova (270.668 redovni, 130 u odsustvu, 168 mobilni, 934 poštom); kandidat Koalicije zajedno za Srpsku Mladen Ivanić ima 260.296 glasova (254.226 redovni, 1.016 u odsustvu, 191 mobilni, 4.863 poštom) dok kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Popović ima 20.367 glasova (17.556 redovni, 437 u odsustvu, 15 mobilni, 2.359 poštom).

CIKBiH objavila je i nove, djelomične, rezultate za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Prema ovim izbornim rezultatima, Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) je i dalje vodeća stranka u četiri izborne jedinice FBiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH u jednoj izbornoj jedinici, dok u sve tri izborne jedinice u RS-u vodeća stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

U izbornoj jedinici 1 iz FBiH za Predstavnički dom PSBiH najviše glasova ima SDPBiH. Ova stranka je dobila 20.543 glasa, od čega 20.335 s redovnih biračkih mjesta, 207 putem pošte,a jedan glas putem mobilnih timova.

Druga stranka po broju glasova je Stranka demokratske akcije (SDA) s 19.291 glasom, od čega s redovnih biračkih mjesta 19.016, 274 putem pošte, te jedan glas putem mobilnih timova.

Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH je slijedeća po broju glasova u ovoj izbornoj jedinici, te ima 9.427 gasova, od čega s redovnih biračkih mjesta 9.182 glasa i 245 putem pošte.

Slijede HDZBiH s 8.176, zatim Stranka demokratske aktivnosti A-sda s 8.088, Savez za bolju budućnost BiH s 5.854 i Stranka za BiH s 5.697 i koalicija HDZ 1990- HSPBiH s 5.228 glasova.

U izbornoj jedinici 2 iz FBiH, prva stranka po broju glasova je HDZBiH s 33.392 glasa, od čega s redovnih biračkih mjesta 33.254 glasa, te putem pošte 138 glasova.

Druga je koalicija HDZ 1990-HSP BiH sa 17.552 glasa, od čega s redovnih biračkih mjesta 17.476 glasova i 76 putem pošte, dok je treća stranka po broju glasova SDA, koja ima 9.745 glasova, od čega s redovnih biračkih mjesta 9.582 i 163 putem pošte.

SDPBiH ima 8.929 glasova, Narodna stranka Radom za boljitak 5.770 glasova, SBB 5.037 i SBiH 3.217 glasova.

SDPBiH je na prvom mjestu i u izbornoj jedinici 3 iz FBiH s osvojenih 29.315 glasova, uključujući 28.831 glas s redovnih biračkih mjesta, 346 putem pošte, te 138 glasova putem mobilnih timova.

SBB je druga stranka po jačini u Izbornoj jedinici 3

SBB je druga stranka po broju glasova i osvojila je18.641 glas, od čega s redovnih birališta 18.246, 330 putem pošte i 65 putem mobilnih timova. Slijedi SDA s 16.837 glasova, od čega 16.566 s redovnih mjesta, 193 putem pošte, te 78 glasova putem mobilnih timova.

U izbornoj jedinici 4 također je vodeća stranka SDPBiH sa 45.380 glasova, od čega s redovnih mjesta 45.060 glasova, 273 putem pošte i 47 putem mobilnog tima.

Druga je SDA sa 43.525 glasova, od čega 43.165 s redovnih biračkih mjesta, 313 putem pošte, 45 putem mobilnog tima, te dva glasa u odsustvu. SBB je treći s 26.564 glasova, koji uključuju 26.323 glasa s redovnih biračkih mjesta, 230 putem pošte, 10 putem mobilnog tima i jedan glas u odsustvu.

U izbornoj jedinici 5, SDPBiH ima 65.456 glasova, od čega 65.019 s redovnih biračkih mjesta, 324 putem pošte, te 113 glasova putem mobilnih timova. 

SDA slijedi s 39.353 glasa, od čega 39.000 s redovnih birališta, 252 putem pošte, te 101 glas putem mobilnog tima, dok je na trećem mjestu SBBBiH s 21.004 glasa. Od toga je 20.785 glasova s redovnih biračkih mjesta, 201 putem pošte, te 18 glasova putem mobilnog tima.

Kada su u pitanju glasovi za Predstavnički dom PSBiH iz izbornih jedinica Republike Srpske, djelimični podaci CIK-a pokazuju da je u izbornoj jedinici 1 vodeći Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji ima 102.143 glasa.

SNSD je vodeći i u izbornoj jedinici 2 u RS-u, te je osvojio 57.584 glasova. Od tog broja, 57.290 glasova je s redovnih birališta, 229 putem pošte, 60 putem mobilnih timova i pet glasova u odsustvu.

U trećoj izbornoj jedinci RS-a za Predstavnički dom PSBiH, SNSD je dobio 45.609 glasova, od čega 45.520 s redovnih birališta, 73 putem pošte, te 16 glasova u odsustvu. 

Ažurirano Utorak, 12 Listopad 2010 23:20
 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 36 od 111