A A A
Petak, 24 Rujan 2021
Vlasenica u kandžama ratnog zločinca PDF Ispis E-mail
Autor BUM   
Srijeda, 12 Kolovoz 2009 13:54

Mićo KraljevićStvarni horor tako vlada u ovdašnjem domu zdravlja, kojim gospodari poslanikova sestra Nevenka Lovren i njen muž, takođe doktor, Ljubomir Lovren. Nevenka Lovren, čija je mjesečna plata 9.000 maraka, otvoreno prijeti radnicima, a nerijetko ih i fizički napada, te je zbog njenog suludog ponašanja Vlasenicu napustilo desetak cijenjenih specijalista. Lovrenova već godinama pljačka Dom zdravlja, a ko joj se suprotstavi, šalje mu prijeteća pisma u kojima navodi da će mu pobiti djecu i ni za grob im se neće znati. Ako je i to nedovoljno, onda je tu doktor Ljubomir Lovren, koji skalpelom nasrće na neposlušne, poput Anice Vasić, o čemu postoje policijski zapisnici, ali tužilaštvo ništa ne preduzima. RS je zemlja klonova. Gdje god dođeš, tu je neki mali Dodik koji, poput svog velikog tate, pljačka, ponižava, vrijeđa, maltretira...

Upravo takva situacija je u Vlasenici, čiji građani trpe neviđeni teror od zločinačke grupe okupljene oko Miće Kraljevića, poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini i gospodara života i smrti u ovoj dolini, u kojoj se smijeh ne čuje već sedamnaest godina. Kraljević je odavno trebalo da bude u zatvoru zbog ratnih zločina koje je počinio, ali se na volšeban način održao do danas i zauzima jedno od značajnijih mjesta u mafijaškoj organizaciji Milorada Dodika. Kraljević je iz Mladenovca, gdje je konobarisao i povremeno pljačkao, sa prvim ratnim danima stigao u Vlasenicu i odmah je postavljen za komandanta Jurišnog odreda. Tada počinje istrebljivanje Bošnjaka, a jedno od prvih zlodjela aktuelnog parlamentarca jeste rušenje džamije. U vjerski objekat je postavio 500 kilograma eksploziva i kada ga je detonirao, srušio je pola gradića. Kraljević i njegovi jurišnici opljačkali su i popalili većinu bošnjačkih sela u opštinama Vlasenica, Han Pijesak, Sokoloac i Olovo, a najveći zločini su počinjeni u logoru Sušica, u kojem je od kraja maja do septembra 1992. godine zvjerski ubijeno 1.617 Bošnjaka, dok su hiljade drugih mučeni i zlostavljani. Zbog ovih zločina jedino je odgovarao Dragan Nikolić Jenki, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina. Jenkija je za upravnika logora postavio Kraljević, koji je odlučivao o životu i smrti svakog logoraša, o čemu svjedoči i citat iz presude u kojem se navodi da se Dragan Nikolić logorašima obraćao sa sljedećim riječima: ja sam vaš bog, a moj bog je Kraljević.

Samozvani bog

I zaista, Kraljević se i tada, kao i sada, ponašao kao bog. Samoproklamovanu božiju veličinu potvrdio je ulaskom u SNSD, gdje ga je prije desetak godina smjestio Velibor Šotra, koji zajedno sa vlaseničkim kabadahijom trenutno čini najuži vrh Dodikove pretorijanske garde. Gospodar Vlasenice i danas je okružen ratnim jurišnicima, poput Save Klještana, zvanog jednooki Džek, i Velemira Stojšića, koji su odbornici SNSD-a i batinaši koji pendrecima, oružjem i eksplozivom dovode pameti neposlušne i nepodobne. Rame uz rame sa njima je i kriminalac Zvonko Bajagić, zvani Duga Puška, intimus Radovana Karadžića, koji je napustio SDS i pristupio SNSD-u.

Kraljević i njegovi zlikovci pretvorili su Vlasenicu u privatni posjed, na kojem se nalazi i javna kuća. Narodni poslanik se otvoreno bavi svodništvom, namještajući maloljetnice Aleksandru Džombiću, ministru finansija, koji je jedan od njegovih zaštitnika. Džombić nerijetko helikopterom stiže u Vlasenicu, a ako se neka od tipovanih djevojaka usprotivi prostituisanju, slijedi joj progon, kao i cijeloj njenoj porodici. Zato se slobodno može reći da je cijela Vlasenica u stvari Sušica, u kojoj komandant logora i narodni poslanik Kraljević čini svako zlo koje normalan um ne može ni zamisliti.

Mlaćenje policije

Od bilo kakve vrste progona štiti ga vrh ovdašnje policije, a Kraljević redovno tuče policajce koji mu se učine neposlušnim. Štiti ga i tužilac Biljana Petrović, koja krivične prijave podiže isključivo protiv onih koji se Kraljeviću suprotstave. Upravo zbog toga poslanik zločinac nesmetano pljačka milione. Zajedno sa Bajagićem, koji je SNSD-on ministar za kapitalne projekte u Vlasenici, oteo je milione na nikada ne završenoj izgradnji gradskog vodovoda. Bajagić, koji je zbog sankcija međunarodnog faktora donedavno bio bez marke, sada se ponovo rasipa milionima, a on i Kraljević su ih oteli najmanje tri na ovom propalom projektu. Od vodovoda ništa, a stanovnici opštine su u znak protesta za neplaćanje izuzetog zemljišta burgijama izbušili cijevi. Banda se nije zaustavila na vodi, već kradu i u šumi, odakle izvoze hiljade kubika, a novac od prodaje ne završava u blagajni Šumskog gazdinstva Birač, već u njihovim džepovima. Upravo u ovoj firmi smještena je Kraljevićeva pretorijanska garda, o čemu svjedoči i podatak da je zaposleno 14 vozača i dvadeset radnika obezbjeđenja, što je apsurd. Riječ je o Kraljevićevim batinašima, kojima komanduju Jednooki Džek i Stojšić. Ovaj dvojac zlotvora odlučuje o svim poslovima, a ko se usprotivi, leti kroz prozor. Tako je završio i Miodrag Kurtuma, donedavni potpredsjednik OO SNSD-a i direktor Šumskog gazdinstva, koji je smijenjen izbacivanjem kroz prozor, jer se usudio suprotstaviti Klještanu i Stojšiću. Naravno, svi tenderi su namješteni, a nepodobnim se uskraćuje svaka mogućnost rada.

Horor u domu zdravlja

Kraljević u potpunosti kontroliše opštinu preko načelnika Mladena Popovića, koji je svojevremeno bio poznat po krađi WC sanitarija. Interesantno je i da je Popović, poput Kraljevića, bio konobar i to u restoranu “Lovac“, koji je svojevremeno držao Bajagić, a sada ga je prepustio Kraljeviću. Popović je obezbijedio Kraljevićevoj porodici unosne funkcije, te su mu sva braća i sestre i zetovi direktori, koji poput velikog brata muče podređene. Stvarni horor tako vlada u ovdašnjem domu zdravlja, kojim gospodari poslanikova sestra Nevenka Lovren i njen muž, takođe doktor, Ljubomir Lovren. Nevenka Lovren, čija je mjesečna plata 9.000 maraka, otvoreno prijeti radnicima, a nerijetko ih i fizički napada, te je zbog njenog suludog ponašanja Vlasenicu napustilo desetak cijenjenih specijalista.

Lovrenova već godinama pljačka Dom zdravlja, a ko joj se suprotstavi, šalje mu prijeteća pisma u kojima navodi da će mu pobiti djecu i ni za grob im se neće znati. Ako je i to nedovoljno, onda je tu doktor Ljubomir Lovren, koji skalpelom nasrće na neposlušne, poput Anice Vasić, o čemu postoje policijski zapisnici, ali tužilaštvo ništa ne preduzima. Doktor Lovren s vremena na vrijeme obije Dom zdravlja i odnese dokumente koji svjedoče o zloupotrebama doktorice Lovren. Postoje policijski zapisnici, ali ništa, jer je sve pod Kraljevićevom kontrolom.

Igrište zgarište

Posebna priča je takozvani ski centar “Igrište“, koji je praonica para. Vlada je u ovaj navodni projekat uložila dva miliona i trista hiljada, ali od tog novca su kupljena samo dva kombija. Kupljena je i “škoda fabija“ za Kraljevićevog brata, a veliki ski lift ne radi, pa su kombiji valjda uzeti da bi se skijaši njima vozili po stazi. Igrišta, koja više izgledaju kao zgarišta, nisu doprinijela razvoju turizma u Vlasenici, ali jesu bogaćenju opštinskih čelnika, jer su u njihovim džepovima završile pomenute pare. Potvrđuje to i činjenica da je direktor Turističkog preduzeća u Vlasenici supruga načelnika opštine Popovića. Uništen je i hotel “Panorama“, u kojem se zabilježe čak i dva noćenja mjesečno, a radnici već mjesecima ne primaju platu, niti će je primiti. Zločinac i narodni poslanik Mićo Kraljević spalio je u ovom gradu sve, pa čak i nadu da se bilo šta može promijeniti.

Bum  17.06.09 

Arhiva Vlasenica.info: SNSD i Logor Susica