A A A
Nedjelja, 12 Srpanj 2020
Bastah i ostali: Negiranje krivice PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Petak, 02 Svibanj 2008 11:53

Veljko Bašić i Goran Višković izjasnili se da nisu krivi, dok će se Predrag Bastah o krivici izjasniti naknadno.

Pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH Veljko Bašić i Goran Višković negirali su krivicu za učešće u zločinima počinjenim na području Vlasenice, dok se drugooptuženi Predrag Bastah nije izjasnio o krivnji zbog “zdravstvenih razloga”.

“Bastah ima ozbiljnih zdravstvenih problema psihičke prirode i jučer mu je pružena neuropsihijatrijska pomoć u Kliničkom centru u Sarajevu. Prema podacima koje imam, Bastah se više puta liječio na Neuropsihijatrijskoj klinici na Sokocu”, istakao je advokat Milorad Rašević.

Odbrana je zatražila neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog, koji je tokom boravka u sudnici bio nervozan i plakao, zbog čega je bilo pojačano prisustvo Sudske policije. Sutkinja Elizabeth Marie Fahey prihvatila je prijedlog Odbrane da se uradi medicinski pregled optuženog, nakon čega je on izveden iz sudnice.

Bastah će se o krivici izjasniti nakon neuropsihijatrijskog pregleda.


Državno tužilaštvo ovu trojku tereti za sudjelovanje u “sistematskom napadu usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva” u općini Vlasenica od aprila do kraja septembra 1992. godine.

Prema navodima optužnice, oni su sudjelovali u hapšenju i zatvaranju bošnjačkih civila te njihovom odvođenju u logor “Sušica”, u kojem je u nehigijenskim uslovima boravilo više od hiljadu osoba.

Tužilaštvo smatra da je prvooptuženi Bašić, kao upravnik, imao potpunu kontrolu u logoru, u kojem su zatočenici bili izloženi svakodnevnom mučenju i premlaćivanju, usljed čega ih je na desetine umrlo ili su ubijeni.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je drugooptuženi Bastah, kao pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, učestvovao u nezakonitom zatvaranju dvaju lica, koja su kasnije mučena i ubijena u prostorijama Policijske stanice Vlasenica.

Trećeoptuženi Višković je, prema mišljenju Tužilaštva, kao pripadnik Vojske Republike Srpske polovinom juna 1992. godine iz logora “Sušica” jednu zatočenicu izveo do stražarnice, nakon čega ju je silovao.

Copyright BIRN 2008

 

http://www.sudbih.gov.ba/?jezik=b