A A A
Srijeda, 22 Ožujak 2023
Izjave Svjedoka u vezi Zlocina PDF Ispis E-mail
Autor Vijesti.ba/Fena   
Srijeda, 08 Svibanj 2013 17:24

SARAJEVO - Udruženje "Žena-žrtva rata" je od osnivanja Udruženja, putem protokola Tužilaštva BiH, dostavilo sve prikupljene izjave žrtava i svjedoka u vezi s ratnim zločinima na području općine Vlasenica. U izjavama, između ostalih, spominju se i Radenko Stanić, Miroslav Kraljević, Ljuban Stanišić i Milenko Stanić, danas ...

... na funkcijama u državnim i entitetskim institucijama, saopćeno je iz ovog udruženja.

Iz Udruženja navode da;

- ratni komandir vlaseničke policije Radenko Stanić danas obavlja funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH,

Predrag Bastah Car, pravomoćno osuđeni vlasenički ratni zločinac na 22 godine robije, uputio je pismo pokajnika iz fočanskog zatvora. U pismu kao najodgovorniju osobu za ratne zločine u Vlasenici proziva ratnog komandira vlaseničke policije Radenka Stanića, koji danas obavlja funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH.

Predrag Bastah

- ratni komandant interventog voda specijalaca Miroslav Kraljević, zvani Mićo Kralj, aktuelni je zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a kao član SNSD-a,

Kako saznajemo, vlasenički SNSD u posljednje vrijeme “zasuo” je policijsku stanicu raznim prijavama, za koje je redom utvrđeno da su neosnovane. Iza prijava stoje upravo Miroslav Kraljević i dosadašnji načelnik opštine Mladen Popović, koji važi za Kraljevićevog najvjernijeg sljedbenika. Stvaranjem atmosfere sukoba i opšte nesigurnosti u ovoj opštini, nastoji da zamagli izborni debakl, zbog čega je lider stranke Milorad Dodik i raspustio ovaj odbor poslije lokalnih izbora.

- ratni šef Kriznog štaba Vlasenice Milenko Stanić danas je profesor na Pravnom fakultetu Banja Luka

Sredinom juna 1992. Ratko Mladić i Radovan Karadžić imali su sastanak sa predstavnicima srpskih političkih i vojnih vlasti iz istočne Bosne. Govorilo se o raznim problemima sa naoružanjem i opremom, ali i o etničkom čišćenju muslimanskih sela. Na ovim stranama Mladićevih ratnih dnevnika jedno je od prvih pominjanja Srebrenice; predsednik Skupštine opštine Vlasnica Milenko Stanić doslovno kaže: "Front nije gdje treba kod Kalesije, a treba očistiti Srebrenicu i okolinu". Na ovom sastanku govorilo se i o raznim paravojnim grupama iz Srbije i Bosne.

- prijeratni i ratni inspektor vlaseničke policije Ljuboje Stanišić Ljuban, živi u Vlasenici.

Predrag Bastah Car, pravomoćno osuđeni vlasenički ratni zločinac na 22 godine robije u šokantnom pismu pojašnjava kako su skrivane grobnice i ističe dalje da su braća Stanić primila njihovog prvog rođaka Miću Kraljevića i postavila ga za komandanta Interventnog voda specijalaca, koji je također ubijao civile. Kraljević je tukao civila, tražio mu pare i zlato. Drugu večer Kraljević je došao u njegovu kuču, u kojoj je silovao njegovu suprugu. Isti Kraljević vozio je bijelog golfa sa zastavom okačenom na mjestu antene kojeg je oteo od stočara Jašarevića, a istog streljao kao i njegovog sina na groblju Rakita. Na kraju ovog sramnog zločina, isti su pobili nedužne ljude kojima su garantovali bezbjednost. Glavni “sileđija" bio je inspektor Ljuboje Stanišić zvani Ljuban – navodi se u pismu.

Udruženje "Žena-žrtva rata" je danas dostavilo Tužilaštvu BiH još neke izjave, kao i dopis s upitom u kojoj se fazi nalazi istraga protiv spomenutih osoba.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Ažurirano Srijeda, 08 Ožujak 2017 22:45