A A A
Srijeda, 22 Ožujak 2023
Pravda nije zadovoljena PDF Ispis E-mail
Autor Vijesti.ba   
Subota, 20 Travanj 2013 14:26

VLASENICA

Preživjeli članovi iz porodice žrtava smatraju kako pravda nije zadovoljena

Rabija Džodžaljević iz Vlasenice, na današnjoj dženazi na šehidskom mezarju Rakita gdje je obavljen ukop 11 identifikovanih žrtava, ukopala je dvojicu amidža.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija (AA), Rabija je istakla kako je izgubila 13 članova svoje porodice, od kojih je pronađeno samo njih sedmero. Njene amidže Senahid i Nedim Šahinpašić stradali su i logoru "Sušica", a ona ih je identifikovala.

Ističući da su posmrtni ostaci njenih amižda ekshumirani iz dvije različite grobnice, Rabija je kazala da je od cijele njene porodice u životu ostao samo njen brat Osman.

"Šahinpašića iz Vlasenice više praktično i nema. Imaju moj brat Osman i njegov sin. Roditelji su nam ubijeni, trojica amidža, amidžić, dajdžić, tetka, tetkići..." rekla je Rabija, dodavši kako nema pravde.

Sa Rabijom se složio i Senad Efendić, koji je predstavljao Organizacioni odbor za devetu kolektivnu dženazu u Vlasenici.

On je istakao kako nisu zadovoljni ni identifikacijskim procesom, a niti tužilaštvom.

"Ljudi koji su pobili sav taj narod, danas se šeću po Vlasenici i ostalim gradovima Podrinja i države. Teško nam je doći, boraviti ili živjeti ovdje", kaže on.

Naglasivši da je u Vlasenici ubijeno 2643. a ukopano preko 320 osoba, Efendić je rekao da se traga za posmrtnim ostacima od još najmanje 2.000 ljudi.

"Proces identifikacije i pronalaska grobnica je jako težak, pogotovo nakon ovolikog vremena. Za ljude koji su već pronađeni, proces identifikacije teče jako sporo. Ja ne znam do koga je", zaključio je Efendić.

Ažurirano Srijeda, 08 Ožujak 2017 22:46