A A A
Srijeda, 22 Ožujak 2023
20. aprila u Vlasenici, dženaza identifikovnim tjelima vlaseničkih Bošnjaka PDF Ispis E-mail
Autor mojavlasenica.ba/vlasenica.org   
Srijeda, 10 Travanj 2013 22:26

U subotu 20. aprila na mezarju Rakita u Vlasenici, biće klanjana dženaza i obavljen ukop do sada šest identifikovanih tijela Bošnjaka ubijenih na području Vlasenice u periodu 1992 - 1995.godine, prilikom etničkog čišćenja opštine Vlasenica, kao i cijelog Podrinja.

Na sastanku sa porodicama i članovima nestalih održanom 27. marta ove godine, potvrdu identifikacije posmrtnih ostataka tijela vlaseničkih Bošnjaka za predstojeću kolektivnu dženazu dobilo je šest tijela, koja će biti ukopana 20. aprila na mezarju Rakita.

Članovi porodica su dali saglasnost za identifikaciju za slijedeća imena:

Alibašić Abid;
Bećirović Ibrahim;
Bećirović (Behadila) Senad;
Džeodžaljević (Hajrudina) Abdulah;
Muminović (Sulje) Fahir;
Mehremić (Sulejmana) Mirsad.

Spisak nije konačan, jer se u narednim danima očekuju novi termini sastanaka sa članovima porodica koji bi dali saglasnost za identifikaciju ekshumiranih tijela iz podrinjskih grobnica.

Članovi porodica će biti pozivani prema datim nalazima krvi i urađenoj analizi DNK nalaza srodnika

-----

Identifikovano sedam žrtava proteklog rata iz Vlasenice , Bratunca i Bijeljine

U Komemorativnom Centru u Tuzli, danas je izvršena identifikacija sedam osoba nestalih za vrijeme agresije na području opština Vlasenica, Bratunac i Bijeljena. Identifikacijom je rukovodio vještak sudske medicine doktor Vedo Tuco koji je izvršio sudsko medicinsku obradu tijela, u smislu utvrđivanja uzroka smrti i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu, na temelju koje je utvrđen identitet žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je da su identifikovane žrtve ekshumirane u ranijem periodu iz masovnih grobnica Klančići na podučju Vlasenice, Zalužje na području Bratunca,na Gradskom groblju Trnovac u Tuzli i tijelo jedne žrtve preuzeto je od Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije.

Mevludin Čivić 1992.godine u Bratuncu je izgubio 12 članova porodice i to: majku, dva brata, amidžinu i daidžinu komplet porodicu. Danas je je identifikovao posmrtne ostatke amidže Memiša. U nastavku poslušajte šta je rekao.

Šuhra Sinanović, koja je danas prisustvovala identifikaciji u ime porodica okupljenih oko Udruženja porodica preživjelih iz Bratunca, kazala je da pripreme za dženazu u Bratuncu idu planiranim tokom iako su porodice generalno nezadovoljne odnosom prema bratunačkim i općenito civilnim žrtvama rata.

- Sva tijela sa područja opštine Bratunac pronađena su na površini masovne grobnice. U pitanju je pet tijela koja su zapaljena i vidjet ćemo šta je dr.Tuco uspio da utvrdi DNK analizom. Nismo zadovoljni s ekshumacijama i identifikacijom, pogotovo od kada se taj proces odvija preko državnog nivoa. Tužilaštva su zakazala i u posljednje tri godine nije otvorena niti jedna masovna grobnica - kazala je Sinanović.

Ona je dodala da je za sedmu kolektivnu dženazu, 12.maja na mezarju Veljaci, spremno tek pet tijela. Do sada su na ovom šehidskom mezarju ukopane 252 žrtve četničkih zločina, od ukupno 603 civila koja su ubijena 1992.godine u Bratuncu.

Posmrtni ostaci jedne identifikovane žrtve preuzeti su od Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, a ekshumirani su na groblju Lešče u Beogradu. Rijeć je o Muratu Meriću, koji je ubijen 1992.godine u Bijeljini. Posmrtne ostatke zeta Murata Merića identifikovala je njegova svastika Šefika Islamović, koja je kazala 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mxAkjXkQakk