Muskarac presao na islam

Muskarac presao na islam

PostPostao/la LejlaM » 24 jan 2010, 15:46

Pokušavam na razne načine naći odgovor na svoje pitanje, ali teško je jer se radi o problemu o kojem se možda ne govori baš često. Djevojka koja je rođena kao muslimanka upozna momka koji je iz miješanog braka.Majka muslimanka a otac katolik.Taj momak (20.godina) vjeruje u Boga i u Božije poslanike ali je ipak neopredijeljen,što se tiče same religije.Kaže da će se nekad u budućnosti odlučiti kojoj će religiji pripadati,ali da je zasad rano da donosi tako bitne odluke.Ipak, o islamu i krišćanstvu zna mnogo.Zna više nego neki što se nazivaju muslimanima ili krišćanima.Medjutim,da bi bio sa tom djevojkom morao bi se ,normalno, opredijeliti za islam. Što je bez imalo razmišljanja odlučio učiniti. No,problem je u tome što mu je otac katolik, i samim tim i on je (iako nije kršten) ali tako, čini mi se, piše u Kur'anu. Konačno,postavljam pitanje: Mogu li to dvoje stupiti u brak a da ne krše Allahovo pravilo? Uzmite u obzir da je momak fin, pametan, dobrodušan.
Mnogo bi mi značilo kada bi mi neko znao odgovoriti. Hvala unaprijed.
LejlaM
Robot - Samo cita

Re: Muskarac presao na islam

PostPostao/la Ahmo » 25 jan 2010, 10:45

Kakav god ti se odgovor da uvijek ces misliti da si pogrijesio.Ne ulazim u vjerska pitanja, prvo treba da rijesis sa sobom sta hoces od zivota.Danas je u Bosni ako zivis tamo, veoma tesko zivjeti ako ne razmisljas kao vecina.Toliko za sada
pozdrav i pamet u glavu.
JA
Ahmo
Iskusan

PostPostao/la Semso » 26 jan 2010, 04:32

http://www.youtube.com/watch?v=hAw3NbySyGo

Mozda ti ovaj video snimak pomogne. Musliman na snimku je bio krscanin i propovjednik u crkvi, pa je primio Islam.
U opce nije bitno kako se ko zove i ko su mu roditelji, ako zeli primiti Islam. Nisu muslimani, samo oni, koji nose muslimanska imena. Ime ne znaci nista. To je znak raspoznavanja osobe. Allah dz.s. na pravi put upucuje, onoga koga On hoce.

http://www.islam-iman.com/index.php?opt ... Itemid=131

Pitanje: Otac mi je Amerikanac, porijeklom iz Afrike, a majka mi je bjelkinja. Imam šesnaest godina i aktivno izučavam vjeru islam. Želim postati pravi musliman i želim znati da li to stvarno mogu postati?

Odgovor: ljepote vjere islama spada to što za vezu između čovjeka i Gospodara nisu potrebni nikakvi posrednici. Tu spada i činjenica da za ulazak u islam ne treba nikakva procedura koja se završava kod ljudi, niti suglasnost određenih ljudi. Primanje islama je lagahno i omogućeno svakom čovjeku, makar on bio sam u pustinji ili zatvorenoj sobi. Cijela stvar je u izgovoru dviju lijepih rečenica koje obuhvataju cjelokupno značenje islama i podrazumijevaju čovjekovu pokornost svome Gospodaru i priznanje da je On njegov Bog, Zaštitnik i da mu sudi kako On to hoće; te da je Muhammed Allahov rob i poslanik koji se mora slijediti u onome što mu je Allah objavio, kao i da pokornost njemu spada u pokornost Allahu. Ko izgovori ova dva šehadeta, čvrsto vjerujući u to, postaje musliman koji ima sva prava i obaveze kao i ostali muslimani. Odmah nakon toga treba obavljati šerijatske obaveze koje je Allah naredio, kao što je obavljanje pet dnevnih namaza u njihovom vremenu, post mjeseca ramazana i drugo. Poštovani brate, jasno ti je da odmah možeš postati musliman. Okupaj se i reci: Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh. Više informacija možeš pronaći pod naslovom ( Ko želi ući u islam?) na ovoj stranici. Neka te Allah uputi na svako dobro, usmjeri tvoje korake i da ti sreću na dunjaluku i ahiretu. Neka je selam na onoga ko slijedi uputu.
Odgovori o islamskom vjerovanjau - Muhammed Salih Munnedždid - 136 str.

Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh.
SUVERENA CJELOVITA NEZAVISNA BiH
slika
Semso
Elita

PostPostao/la Semso » 26 jan 2010, 05:23

http://www.n-um.com/?q=node/775/play

Na ovom video snimku mozes vidjeti, kako je pop primio Islam. Zaista upecatljiva prica.
slika
Semso
Elita

PostPostao/la Semso » 26 jan 2010, 06:01

Uvijek sam imao neku vrstu vjerovanja, ali nisam nikad znao ustvari sta. Moze se reci da sam, prije nego sto sam prihvatio islam kao svoju vjeru, bio agnosticar, a to je da covjek vjeruje u nesto ali nije siguran u sta vjeruje. Rodjen sam u krscanskoj familiji tako da sam i pokrsten i konfirmisan. Ali nikad se nisam osjecao kao istiniti krscanin i nikad mi niko nije kako treba ni objasnio krscanstvo prije prihvatanja islama kao svoje vjere.

Prihvatio sam islam kao svoju vjeru 1999 u Bejrutu, Libanon. Ja sam tada prihvatio Islam da bih mogao ozeniti jednu muslimanku u koju sam se bio zaljubio. Nisam skoro imao nimalo znanja o islamu i sjecam se da sam svojoj zeni rekao da muslimani mrze krscane. Rekao sam to, al ne zbog toga sto sam imao nesto protiv musliman niti islama, vec je to bilo cisto neznanje sa moje strane. Nisam znao bolje od toga, a to je i jako tesko danas kad mediji cesto daju pogresnu i ruznu sliku o islamu. Ipak sam odlucio da prihvatim islam kao svoju vjeru jer sam, kao sto rekoh, bio zaljubljen. Razmisljao sam, ako ima Boga, nadam se da ce mi oprostiti.

Posjetio sam jednom jednu djamiju i Bejrutu, gdje sam dva dana imao privatne lekcije o islamu. Tu sam dobio jako dobro objasnjenje o razlici ismedju islama i krscanstva. Imam u toj djamiji me je ubjedio o greskama koje se nalaze u Bibliji i opisao mi je islamsku perspektivu o Isi (Isusu) (neka je mir na njega).

Ozenio sam se tamo i sa sobom sam doveo svoju zenu u Svedsku. Nije mnogo vremena proslo a mi smo upali u konflikte, nismo razumjeli jedno drugo, jer smo imali skroz drugacija razmisljanja. Sjecam se da sam poceo citati knjige o Islamu, tako da sam u pocetku nasao knjigu o muslimanima u Svedskoj od Jan Samuelssona (doktor koji je primio Islam) pod imenom "Islam U Svedskoj" od koje sam imao puno koristi. Knjiga mi je takodje pomogla u braku a isto tako i da naucim vise o islamu. Zelio sam citati vise, pa sam poceo citati i Kur'an.

U pocetku sam bio skoro uplasen od Kur'anskih ajeta jer s veto pismo Kur'ana zaista potrese covjekovu savjest. Covjek dobije osjecaj da Kur'anski tekstovi opisuju upravo onoga ko ga cita. Prema nekim djelovima Kur'ana sam cak osjecao odbojnost. Citao sam ga veoma sporo, cesto dvije do tri stranice u danu jer sam na taj nacin htjeo da shvatim sadrzaj Kur'ana. I sto sam ga vise citao , vise sam osjecao pozitivne promjene kod sebe. Neke tekstove dozivio sam kao stroge, jer sam bio sekularista koji je odrastao na zapadu, , ali sam u sebi osjecao da su ti tekstovi ipak bili upravu tj. da su govorili istinu.

Onda se desavaju oni udari aviona u zgrade u Americi, i tada pocinje svestrano medijsko napadanje muslimana, pa sam i ja imao problema na poslu zato sto sam musliman. Bilo je to vrijeme u kojem si morao braniti sebe i svoju vjeru, kao sto je to slucaj i danas uostalom. Bilo je to i vrijeme kad mi je iman ojacao, pa sam u ljeto 2002 godine kontaktiro jednog imama, ovde u Stokholmu, koji mi je pomogao i naucio me kako se klanja namaz. Danas je islam moj zivot i promijenio sam se mnogo od dana kada sam upoznao svoju zenu a i ona sama se promijenila jer je dobila vise interesovanja za islam.

Ovo je kratak opis o meni kao muslimanu. Ima mnogo dogadjaja koje bi mogao spomenuti, mogao bi i knjigu napisati kad bi pricao o svemu. Danas je sedam godina od kako sam se vratio islamu, iako sam u pocetku prihvatio islam sa pogresnim nijetom tj. samo da bi ozenio zenu u koju sam se bio zaljubio, zbog cega se danas stidim, ali je to ipak sa druge strane bio jedan ogroman korak i pocetak daljnem traganju za istinom . Danas smatram da je vazno da covjek aktivno cita i uci jer covjek lahko zaboravi i tako moze otici pogrsnim pravcem u zivotu. Najbolji izovr znanja za nas muslimane je svakako islam.

Selam Daniel

Muslimanska omladina Norrköping

http://www.n-um.com/?q=node/20
slika
Semso
Elita

PostPostao/la sanel » 22 maj 2010, 20:20

U Islamu se kaze da se prelazak na Islam smije uputiti samo jednom...
Nasilno se nista nemoze.

Bez obzira na njegovu istoriju, to je njegova odluka... bar po starosti bi to trebalo tako da bude.

Ako se iz dobrih razloga to cini... nije potrebna nicija pomoc. Sehaded i cvrsta vjera je fin pocetak.
sanel
Veteran

PostPostao/la seki » 30 maj 2010, 05:54

Selam i pozdrav svima, bas lijepo cuti vako nesto ,za pojedine osobe koji -je se jos nisu opredjelili za neku religiju u zivotu.Nije ni cudo jer zivimo u atomskoj sredini, posebno se odnosi na one osobe koje su rodjene u mjesanom braku,a jos najgore u periodu kad je rat poceo,tako da su se oni skroz izgubolii neznaju na koju stranu.Ali ja samo kazem neka samo prate svoj osjecaj i volju srca,i nece pogrijesiti,i zelim im sve najljepse ma u kolu religiju se odlucili jer je to volja srca ,a ne volja prijatelja i ljudi.
seki
Napredni korisnik

Natrag na RELIGIJA